Man in de knoop

Ik ben fan van Frans Bromet.

Onlangs maakte hij weer zo’n prachtige docu: Man in de knoop. In deze indringende film praat Frans met 3 vrouwen over hun partner en over de zelfdoding van die man. Wat me trof was de steevaste rode draad: mannen praten niet over wat ze in essentie bezighoudt en zelfs met hun levenspartner communiceren ze daar nauwelijks of geheel niet over. Hoe triest en eenzaam is dat?!

In mijn werk als (burn-out-)coach kom ik het ook tegen en daardoor herken ik de thematiek van “Man in de knoop” zo goed: mannen vinden het communiceren vaak zo lastig en hebben dat nooit echt geleerd. Op hun werk is dat vaak moeilijk, maar zelfs thuis met hun partner is het delen van emoties en gedachten een no-go-area. Waardoor mannen nog wel eens in een negatieve spiraal terechtkomen en ook in de relatie thuis vereenzamen. Er gaat van alles in een man om, maar deze kan dat vaak niet uiten, durft dat niet, piekert daarover, draait in cirkeltjes, maalt en komt er niet uit. Het kan zo van kwaad tot erger gaan.

Mensen met burn-out hebben vrijwel altijd patronen ontwikkeld die hen zijn gaan hinderen. En ook vrijwel altijd zijn die patronen zowel op het werk als thuis en elders zichtbaar. Behalve voor henzelf. Die patronen gaan steeds meer knellen. De last die erdoor ontstaat neemt toe. En op een gegeven moment is de draagkracht op. En valt iemand om. En heeft men geen idee waardoor.

Daarom is een begeleider nodig. Je ziet zelf niet wat er fout gaat, hebt je blinde vlek daarin. Met een deskundige, vakkundige begeleider krijg je snel zicht op je ondermijnende patronen en kan je er daardoor ook iets mee doen, dingen veranderen bij jezelf.

Je zult versteld staan hoe snel dit gaat. Bel me maar eens als je ook zo’n man bent. Je bent welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *