Ben jij zo gebakken? Of gaandeweg een beetje uit model geraakt?

Toen ik van de middelbare school kwam, wist ik nog niet zo goed wat ik met mijn leven wilde. Ik ging maar wat studeren, door af te strepen wat ik niet kon of wat ik niet wilde. Uit de paar studies die overbleven, koos ik er uiteindelijk een en twee jaren later switchte ik naar wat anders. Met die studie heb ik vakinhoudelijk niet echt iets gedaan in mijn latere leven. Dàt ik gestudeerd had, heeft me wel geholpen: ik onderzoek graag hoe dingen werken, vooral bij mensen. Ik wil mensen snappen! Met als doel ze verder te brengen.

Het gaat langzaam, maar ik vorder. Met veel dingen ben ik een laatbloeier. Dat heeft me overigens lang dwarsgezeten. Want ik vond dat ik al snel moest bloeien, meteen maar alles moest kunnen, meteen maar succes moest hebben met alles wat ik kon en alle talenten die ik had. Ik snapte maar niet, waarom ik daarin niet uitbundig slaagde en die ergernis over dat niet-begrijpen veroorzaakte weer dat ik niet toe kon komen aan het leven van mijn leven zoals dat van nature bij me past. In essentie wilde ik mijn leven leiden zoals ik dat rationeel en vanuit mijn systeem van herkomst had ontworpen, met alle input die ik vanuit mezelf en vooral vanuit mijn opvoeding en omgeving had meegekregen. Een zwaar beïnvloed levensontwerp, dus.

Wie kent dat niet ook, dat je in je leven dàt doet waarvan je denkt dat dat van je wordt verwacht? Een kind dat iets gaat studeren omdat ouders dat van hem verwachten, of een kind dat in het gezin grapjes gaat maken omdat haar dat aandacht (interpreteer: liefde) oplevert die ze anders niet krijgt. Of dat je na je werk toch maar ’s avonds thuis op die mail van je collega’s reageert, omdat je er anders wel eens minder mooi op kan komen te staan bij de baas? Of dat je die man trouwt omdat hij “zo’n goede partij voor je is en zo’n fantastische vader voor je kinderen zou zijn”, maar hij eigenlijk doodsaai is en je al weet dat met hem de seksbeleving na een halfjaar niet meer veel verder zal komen?

Soms is er een crisis voor nodig om in je leven, nadat je ver weg bent geraakt van hoe je ooit bent gebakken, weer terug te kunnen gaan naar je eigen kracht. Om afstand te nemen van wat je gaandeweg verkeerd bent gaan doen. Hoe fijn is het dan om te ontdekken dat je leven veel makkelijker en fijner wordt als je de dingen doet die echt bij je passen! Als je niet iets doet om de ander te plezieren, jezelf wegcijferend, maar omdat je er zelf zoveel ontzettende lol in hebt!

Mensen zijn op hun sterkst als ze in model zijn, in de vorm zoals ze gebakken zijn. Dan hebben ze natuurlijke kracht en is er F L O W . De dagelijkse portie stress, die bij het leven hoort, is dan geen zware belasting, maar in het geheel van energiegevende zaken prima te handlen. Omdat het past bij het leven.

Bel me als je verder wilt praten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *