Je plek

Je plek kennen. Mooi is dat! Die plek is voor mij dit jaar vaak onderwerp van gesprek in mijn intervisiegroep. Met anderen die ook mensen begeleiden in hun werk of leven praten of appen we dan over hoe mooi het is om te weten wat je plek is en daar ook naar te leven. In mijn werk als burnout-coach heb ik het met mensen ook vaak over hun plek. Maar waarom is die plek zo belangrijk?

Soms gaan mensen al jong van hun plek af in hun gezin van herkomst. De aanleiding kan heel divers zijn: kinderen kunnen onbewust al heel jong tussen hun ouders bemiddelen, of ze trekken op enig moment de conclusie dat ze het in het leven alleen moeten doen, omdat een ouder niet (echt) beschikbaar is. Op die manier gaan kinderen af van de plek die bij ze past: die van kind van hun ouders, gevoed door die ouders en daar kracht en groei aan ontlenend.

Het vervelende van mensen die ooit als kind van hun plek af zijn gegaan is dat zij heel lang van die plek af kunnen blijven. En in hun verdere leven dan dingen doen die niet goed bij ze passen en niet hun taak zijn. Zo kan een kind dat bemiddelde tussen (bijv. scheidende) ouders ook in het verdere leven altijd maar blijven bemiddelen, niet als vrije keuze, maar vanuit een werkelijkheid van ooit. Daardoor is het bemiddelingsgedrag van nu meestal ook niet de beste optie. En wat niet zal verbazen: mensen die niet leven naar hun ware aard, komen onder druk te staan en kunnen zelfs ontsporen.

Ooit was ik een kleine jongen die opgroeide in een glazen huis. Er was aandacht voor “hoe het hoorde” en als ik het goed deed, kreeg ik aandacht. Zo leerde ik naar de verwachtingen van anderen te leven en heb dat mijn moeder verweten. Leren accepteren dat mijn moeder het beste heeft gedaan wat ze destijds kon en haar redenen voor haar keuzes bij haar te laten, dat was voor mij “een dingetje”, en nog wel. Nog steeds heb ik de neiging dingen goed te willen doen en te vergeten dat ik goed ben met alles wat ik heb. Ik hoef me niet beter voor te doen dan een ander. Als ik dat doe, sta ik niet meer op mijn plek.

Veel mensen met burn-out zijn ooit van hun plek af gegaan. En raakten verdwaald. Wie van zijn plek af is gegaan, doet dat vrijwel overal: in het werk, in de relatie, in de familie, in je privéleven. Iemand helpen die voedende plek van ooit weer terug te vinden is echter ook de beste manier om in het leven van vandaag weer je plek in te kunnen nemen. Dan speel je alleen maar thuiswedstrijden en is je oorspronkelijke kracht teruggekeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *