Stop ermee!

Ik ken een prachtig satirisch filmpje over een coach. Hij helpt mensen in uiterst korte tijd met een zeer effectieve methode van angsten en storend gedrag af. Het filmpje en de methode hebben een treffende naam: STOP IT!

Ken jij ook van die mensen die ergens van af willen komen? Van kilo’s, van het roken, van teveel zitten, noem het maar op? Of die al heel lang een coach hebben, daarmee de ernst van hun probleem onderstrepen en ondertussen steeds meer aan dat probleem vast komen te zitten?

Als burn-out-coach heb ik de luxe dat mijn klanten geen keuze hebben: zij werken zich van hun burn-out af doordat er voor hen geen alternatief is. Slechter dan het met ze gaat kan het immers niet worden, alleen maar beter. En dan maar meteen de betere versie van jezelf worden, waarom niet? Zij gooien altijd het roer echt om. Maar voor mensen die vrijwillig hun gedrag willen veranderen ligt het soms lastig. Soms is het ook zo fijn om tegen mensen te kunnen zeggen dat je al zo lang zo vecht tegen die kilo’s, die sigaretten, die alcohol, je verleden, je boosheid, je verdriet en de gewoonten die je soms al je hele leven hebt. Slachtoffer zijn kan erg comfortabel en vertrouwd voelen.

Regelmatig merk ik dat mensen zijn vergeten dat ze ook vandaag kunnen besluiten dat hun leven anders gaat verlopen dan de richting die het tot nu toe op gaat. En het dan gewoon anders gaan doen. Dus stoppen, nu, met gedrag waar je van af wilt.

Een mens bestaat voor een groot deel uit gedachten. Je bent wie je denkt te zijn. Wie denkt een loser te zijn, wordt een loser. Wie van zichzelf vindt dat hij een mislukkeling is, wordt dat ook. Echter gedachten over jezelf kan je vervangen door andere gedachten. Klinkt eenvoudig, is ook eenvoudig. Je moet er echter maar op komen! Het filmpje dat ik in het begin aanhaalde is grappig bedoeld, maar er zit beslist een grote kern van waarheid in: oud gedrag kan je vaak ook gewoon stoppen. Zeker als je trainer/coach het je opdraagt.

Prettige gedachte, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *